Martijn van Engelen vertelt

“We maken het voor bedrijven gemakkelijk om circulair stappen te zetten”Martijn van Engelen

Steeds meer bedrijven vinden het belangrijk om te laten zien dat ze in toenemende mate circulair ondernemen. Daarvoor moet alleen van alles geregeld worden en daar hikken de bedrijven tegenaan. Martijn van Engelen van SNEW blijft echter geloven in zijn motto ‘alles komt goed’. “Wij kunnen bedrijven helpen hun MVO-doelstellingen te behalen en te zorgen voor meerwaardecreatie, zodat die circulaire economie straks echt een feit is.” Hij lacht: “Het is gemakkelijker dan je denkt en als ondernemer levert het je alleen maar meer op. Stop dus vooral met ‘groen doen’, word groener.”

Ontzorgen

Zijn bedrijf, SNEW, reviseert gebruikte IT- en telecomapparatuur en maakt deze weer als ‘as new’, vandaar ook de naam. Vervolgens biedt het bedrijf de apparatuur tegen een eerlijke prijs aan. “Bij SNEW laten we zien dat zorgen voor circulariteit ook binnen de IT en de telefonie een verdienmodel kan zijn. Daarbij ontzorgen we klanten volledig. Je hoeft ons maar te bellen en we komen oude apparatuur bij je ophalen. Vervolgens verwijderen we alle data op gecertificeerde wijze en daarna kijken we hoe we de apparatuur een nieuw leven kunnen geven. Pas als apparatuur technisch en cosmetisch niet meer te refurbishen is, laten we deze recyclen.”

Goede IT voor iedereen

Van Engelen vervolgt: “Zo helpen we bedrijven circulair stappen te zetten, maar zorgen we er ook voor dat ze langer met apparatuur kunnen blijven werken door preventief vervangingsonderhoud. Alle kennis en onderdelen hebben we hiervoor in huis. Milieutechnisch is dat verantwoorder dan kiezen voor nieuw, maar financieel is het ook aanzienlijk voordeliger.” En het heeft volgens Van Engelen nog een voordeel: “Doordat onze gereviseerde producten een mooie prijs hebben, komen goede IT en telecom ook binnen handbereik van bijvoorbeeld scholen in derdewereldlanden als Ghana. Daar willen ze graag Europese kwaliteit voor een Afrikaanse prijs. Dat maken wij mogelijk en tegelijkertijd leveren we een bijdrage aan het oplossen van het e-wasteprobleem.”

Verandering van mindset

Kijkend naar de toekomst verwacht Van Engelen een economische kentering. “Je zult zien dat het straks niet meer gaat om het hebben van het nieuwste type smartphone, maar om kunnen communiceren.” Hij hoopt dat de IT- en telefoniebranche dezelfde ontwikkeling gaat doormaken als de autobranche, waar hij vandaan komt. “Simpelweg omdat het niet past bij deze tijd om je als bedrijf te richten op een vervangingsmarkt. Als we daarmee doorgaan, helpen we de aarde naar de filistijnen en raken grondstoffen op. Door de komst van de autosloperijen liet de autobranche zien dat ze dit snapt. Nu is het de beurt aan de IT- en telefoniebranche.”

Denken in oplossingen

Het is volgens Van Engelen vooral belangrijk dat bedrijven de waarde van dingen weer meer gaan zien. Zeker in een tijd als deze, waarin vaker op de centen moeten worden gelet. “Denk in oplossingen”, zegt hij. “Ben je toe aan een andere telefooncentrale, maar heb je geen budget voor een nieuwe? Dan zorgen wij voor een centrale van een paar jaar oud die werkt als een nieuwe. Een grote bouwmarkt met vestigingen door heel Nederland stond voor het probleem dat hun telefooncentrales niet meer ondersteund werden door de fabrikant. Wij zorgden ervoor dat de centrale niet vervangen hoefde te worden. Bovendien kunnen we met onze onderhoudsservice support geven op afstand en op locatie.” Van Engelen komt vervolgens met nog een voorbeeld: “Voor een Nederlandse luchtvaartmaatschappij voegden onze technici met onderdelen uit ons magazijn een functie toe aan hun telecommunicatiesysteem. Controllers en medewerkers zien nu dankzij extern verbonden ‘busy lights’ of iemand in gesprek is. Met de onderdelen die wij gewoon hebben liggen en de kennis die we in huis hebben, kunnen we voor vrijwel elk probleem een oplossing bieden.”

Partner in ketensamenwerking

Van Engelen hoopt met SNEW voor steeds meer bedrijven een partner in ketensamenwerking te worden. Inventief en betrouwbaar. “We zorgen ervoor dat apparatuur een nieuw leven krijgt en geven de garantie dat we producten na gebruik weer terugnemen. Zo blijven we verantwoordelijk voor de retourstroom. Elk product dat we innemen, krijgt hier een unieke code, waardoor we de historie altijd kunnen terugvinden. Ons streven is om in de toekomst voor elke klant inzichtelijk te maken hoe zij via de samenwerking met SNEW zorgen voor minder CO2-uitstoot, de herwinning van grondstoffen en het geven van een kans aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo werken we samen toe naar een steeds verantwoorder gebruik van telefonie en IT-apparatuur.”

Contact

Voor vragen en aanvragen over onze diensten staan wij je graag te woord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.